Rinoplasti Genel Bakış
Rinoplasti (RIE-no-plas-tee) burun şeklini değiştiren bir ameliyattır. Rinoplastinin nedeni burnun görünümünü değiştirmek, nefes almayı iyileştirmek veya her ikisi de olabilir.
Burun yapısının üst kısmı kemiktir. Alt kısmı ise kıkırdaktır. Rinoplasti kemik, kıkırdak, deri veya her üçünü de değiştirebilir. Rinoplastinin sizin için uygun olup olmadığı ve neler başarabileceği konusunda cerrahınızla konuşun.
Prosedür planlanırken diğer yüz özellikleriniz, burnunuzdaki deri ve neleri değiştirmek istediğiniz göz önünde bulundurulur. Eğer rinoplasti için bir adaysanız, cerrahınız sizin için kişisel bir plan geliştirecektir.
Bazen rinoplastinin bir kısmı veya tamamı sigorta kapsamındadır.
Rinoplasti Neden yapılır?
Rinoplasti burnun boyutunu, şeklini veya oranlarını değiştirebilir. Bir yaralanmadan kaynaklanan sorunları gidermek, bir doğum kusurunu düzeltmek veya bazı nefes alma sorunlarını iyileştirmek için yapılabilir.
Riskler
Her büyük ameliyatta olduğu gibi, rinoplasti de aşağıdaki gibi riskler taşır:
- Kanama.
- Enfeksiyon.
- Anesteziye karşı kötü bir reaksiyon.
Rinoplastiye özgü diğer olası riskler aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:
- Burundan nefes alma sorunları.
- Burun içinde ve çevresinde kalıcı uyuşukluk.
- Düzensiz görünümlü bir burun olasılığı.
- Uzun sürebilecek ağrı, renk değişikliği veya şişlik.
- Yara izi.
- Sol ve sağ burun delikleri arasındaki duvarda bir delik. Bu duruma septal perforasyon denir.
- Ek ameliyat ihtiyacı.
- Koku alma duyusunda değişiklik.
Bu risklerin sizin için nasıl geçerli olduğunu sağlık uzmanınızla konuşun.
Rinoplasti Ameliyatına Nasıl hazırlanılır?
Rinoplasti planlamadan önce bir cerrahla görüşürsünüz. Ameliyatın sizin için iyi olup olmayacağını belirleyen şeyler hakkında konuşursunuz. Bu toplantı genellikle şunları içerir:
Tıbbi geçmişiniz. En önemli soru, ameliyatı neden istediğiniz ve hedeflerinizle ilgilidir. Ayrıca tıbbi geçmişinizle ilgili soruları da yanıtlarsınız. Bu, burun tıkanıklıkları, ameliyatlar ve aldığınız ilaçların geçmişini içerir. Hemofili gibi bir kanama bozukluğunuz varsa, rinoplasti için aday olmayabilirsiniz.
Fiziksel muayene. Sağlık uzmanınız fiziksel bir muayene yapar. Yüz hatlarınıza ve burnunuzun içine ve dışına bakılır.
Fiziksel muayene, hangi değişikliklerin yapılması gerektiğinin belirlenmesine yardımcı olur. Ayrıca cildinizin kalınlığı veya burnunuzun ucundaki kıkırdağın gücü gibi fiziksel özelliklerinizin sonuçlarınızı nasıl etkileyebileceğini gösterir. Fiziksel muayene, rinoplastinin nefesinizi nasıl etkileyeceğini belirlemek için de önemlidir.
Fotoğraflar. Burnunuzun fotoğrafları farklı açılardan çekilir. Cerrah, size ne tür sonuçların mümkün olduğunu göstermek amacıyla fotoğrafları değiştirmek için bilgisayar yazılımı kullanabilir. Bu fotoğraflar ameliyat öncesi ve sonrası görünümler için ve ameliyat sırasında referans olarak kullanılır. En önemlisi, fotoğraflar ameliyatın hedefleri hakkında belirli bir tartışma yapmanızı sağlar.
Beklentileriniz hakkında bir tartışma. Ameliyat nedenleriniz ve ne beklediğiniz hakkında konuşun. Cerrahınız rinoplastinin sizin için neleri yapıp neleri yapamayacağını ve sonuçlarınızın ne olabileceğini sizinle birlikte gözden geçirebilir. Görünüşünüz hakkında konuşurken utangaç hissetmeniz normaldir. Ancak cerraha ameliyatla ilgili arzularınız ve hedefleriniz konusunda açık olmanız önemlidir.
Rinoplasti yaptırmadan önce yüzün ve profilin genel oranlarına bakmak önemlidir. Küçük bir çeneniz varsa, cerrah çenenizi büyütmek için ameliyat hakkında sizinle konuşabilir. Bunun nedeni, küçük bir çenenin daha büyük bir burun yanılsaması yaratabilmesidir. Çene ameliyatı olmak gerekli değildir, ancak yüz profilinizi daha iyi dengeleyebilir.
Ameliyat planlandıktan sonra, ayakta ameliyat oluyorsanız işlemden sonra sizi eve bırakacak birini bulun.
Anesteziden sonraki ilk birkaç gün bir şeyleri unutabilir, tepki süreniz yavaşlayabilir ve muhakeme yeteneğiniz bozulabilir. Ameliyattan sonra iyileşirken kişisel bakımınıza yardımcı olması için bir veya iki gece sizinle kalacak bir aile üyesi veya arkadaş bulun.
Gıda ve ilaçlar
Ameliyattan iki hafta önce ve iki hafta sonra aspirin veya ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) içeren ilaçlar almayın. Bu ilaçlar daha fazla kanamanıza neden olabilir. Yalnızca cerrahınız tarafından onaylanan veya reçete edilen ilaçları alın. Bitkisel ilaçlardan ve reçetesiz satılan takviyelerden kaçının.
Sigara veya elektronik sigara içiyorsanız bırakın. Sigara ve elektronik sigara ameliyattan sonra iyileşmeyi yavaşlatabilir ve doku ölümüne neden olabilir. Ayrıca enfeksiyon kapabilirsiniz.
Ameliyat ile beklentiniz ne olmalı?
Her rinoplasti, kişinin özel anatomisi ve hedefleri için özelleştirilir.
İşlem sırasında
Ameliyat için sizi uyku benzeri bir duruma sokmak için ilaç verilir. Buna anestezi denir. Alacağınız anestezi türü, ameliyatınızın ne kadar karmaşık olduğuna ve cerrahın neyi tercih ettiğine bağlıdır. Hangi ilaç türünün sizin için en uygun olduğunu cerrahınıza sorun.
Sedasyon ile lokal anestezi. Bu anestezi türü genellikle ayakta tedavi ortamında kullanılır. Vücudunuzun belirli bir bölgesiyle sınırlıdır. Burun dokularına ağrı kesici bir ilaç enjekte edilir, ardından el, boyun veya göğüsteki bir damara yerleştirilen küçük bir tüp olan intravenöz (IV) hat yoluyla size ilaç verilir. Bu ilaç sizi sersemletir ancak tamamen uyutmaz.
Genel anestezi. Anestezi adı verilen ilacı soluyarak veya bir IV hattından alırsınız. Genel anestezi tüm vücudunuzu etkiler ve ameliyat sırasında uykuda olmanıza neden olur. Genel anestezi bir solunum tüpü gerektirir.
Rinoplasti burun içinde veya burun tabanında, burun delikleri arasında kesi olarak bilinen küçük bir dış kesiden yapılabilir. Cerrah muhtemelen cildin altındaki kemik ve kıkırdağı yeniden ayarlayacaktır.
Burnunuzdaki kemiklerin veya kıkırdağın şekli birkaç şekilde değiştirilebilir. Bu, ne kadar çıkarılması veya eklenmesi gerektiğine, burnun yapısına ve mevcut malzemelere bağlıdır. Küçük değişiklikler için burnun daha derinlerinden veya kulaktan kıkırdak alınabilir.
Daha büyük değişiklikler için kaburgadan alınan kıkırdak, implantlar veya vücudun diğer bölgelerinden alınan kemik kullanılabilir. Bu değişiklikler yapıldıktan sonra burun üzerindeki deri ve doku geri konur ve kesikler birbirine dikilir.
Bazen, septum olarak bilinen burnun iki tarafı arasındaki duvar bükülür veya eğrilir. Buna septum deviasyonu denir. Nefes almayı kolaylaştırmak için ameliyat sırasında düzeltilebilir.
Ameliyattan sonra bir iyileşme odasındasınız. Uyanırken gözetim altında tutulursunuz. O günün ilerleyen saatlerinde ayrılabilir veya başka sağlık sorunlarınız varsa bir gece kalabilirsiniz.
İşlemden sonra
Ameliyattan sonra başınız göğsünüzden daha yukarıda olacak şekilde yatakta dinlenmeniz gerekir. Bu kanamayı ve şişmeyi azaltır. Burnunuz şişlik nedeniyle tıkalı olabilir. Ameliyat sırasında burnunuzun içine yerleştirilen atellerden de kaynaklanıyor olabilir.
Çoğu zaman, iç bandajlar ameliyattan sonra 1 ila 7 gün boyunca yerinde kalır. Koruma ve destek için burnunuza bir atel bantlanabilir. Genellikle yaklaşık bir hafta boyunca yerinde kalır.
Ameliyattan sonra veya sargı çıkarıldıktan sonra birkaç gün boyunca biraz kanama ve mukus ve eski kan drenajı olabilir. Drenajı emmek için burnunuzun altına bir damla pedi – bantla yerinde tutulan küçük bir gazlı bez parçası – konulabilir. Gazlı bezi sağlık uzmanınızın belirttiği şekilde değiştirin. Damla pedini burnunuza sıkıca bastırmayın.
Kanama ve şişme olasılığını daha da azaltmak için size başka talimatlar verilebilir. Bu talimatlara ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca uyulmalıdır:
- Aerobik ve koşu gibi yoğun fiziksel aktivitelerden kaçının.
- Burnunuzda bandaj varken duş yerine banyo yapın.
- Burnunuzu sümkürmeyin.
- Ağzınız açıkken hapşırın ve öksürün.
- Gülümsemek veya kahkaha atmak gibi belirli yüz ifadelerinden kaçının.
- Kabız olmamak için meyve ve sebze gibi yüksek lifli gıdalar tüketin. Kabızlık sert bir şekilde ıkınmanıza ve ameliyat bölgesine baskı yapmanıza neden olabilir.
- Üst dudağınızın hareket etmesini önlemek için dişlerinizi nazikçe fırçalayın.
- Önden bağlanan giysiler giyin. Gömlek veya kazak gibi giysileri başınızın üzerine çekmeyin.
- Ayrıca, ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca burnunuza gözlük veya güneş gözlüğü takmayın. Bunlar burnunuza baskı uygulayabilir.
- Burnunuz iyileşene kadar yanak destekleri kullanabilir veya gözlükleri alnınıza bantlayabilirsiniz.
Dışarıdayken, özellikle burnunuzda SPF 30 güneş kremi kullanın. Çok fazla güneş burun derisinde kalıcı renk değişikliğine neden olabilir.
Ameliyattan 2 ila 3 hafta sonra göz kapaklarınızda kısa süreli şişlik veya siyah-mavi renklenme olabilir. Burun şişmesi daha uzun sürebilir, bazen bir yıla kadar uzayabilir. Daha az sodyum tüketmek şişliğin daha hızlı geçmesine yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra burnunuza buz veya soğuk paket gibi şeyler koymayın.
Ameliyat olsanız da olmasanız da burnunuz hayatınız boyunca değişir. Bu nedenle ameliyattan nihai sonucunuza ne zaman ulaştığınızı söylemek zordur. Ancak şişliklerin çoğu bir yıl içinde geçer.
Bazen, septum olarak bilinen burnun iki tarafı arasındaki duvar bükülür veya eğrilir. Buna septum deviasyonu denir. Nefes almayı kolaylaştırmak için ameliyat sırasında düzeltilebilir.
Ameliyattan sonra bir iyileşme odasındasınız. Uyanırken gözetim altında tutulursunuz. O günün ilerleyen saatlerinde ayrılabilir veya başka sağlık sorunlarınız varsa bir gece kalabilirsiniz.
Sonuçlar
Burnunuzun yapısındaki çok küçük değişiklikler – sadece birkaç milimetre bile – burnunuzun görünümünde büyük bir fark yaratabilir. Çoğu zaman, deneyimli bir cerrah her ikinizin de memnun kalacağı sonuçlar elde edebilir. Ancak bazı durumlarda küçük değişiklikler yeterli olmaz. Siz ve cerrahınız daha fazla değişiklik yapmak için ikinci bir ameliyat yapmaya karar verebilirsiniz. Bu durumda, takip ameliyatı için en az bir yıl beklemeniz gerekir çünkü burnunuz bu süre zarfında değişikliklere uğrayabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Rinoplastinin septoplastiden farkı nedir?
Rinoplasti burun şeklini değiştirmek için yapılan bir ameliyattır. Hem nefes alma hem de burnun şekli birbiriyle ilişkilidir. Rinoplasti sadece burnun görünümünü değiştirmek için değil, aynı zamanda nefes almayı iyileştirmek için de kullanılabilir.
Septoplasti nefes almayı iyileştirmek için yapılan bir ameliyattır. Burun içindeki, burun kanallarını sağ ve sol tarafa ayıran ve nazal septum olarak bilinen duvarı düzeltir. Septum eğri olduğunda, burundan nefes almayı zorlaştırabilir. Septoplasti genellikle rinoplasti ile aynı zamanda yapılır.
Rinoplasti basit bir operasyon mudur?
Hayır. Rinoplasti zor bir operasyondur. Bunun nedeni birkaç faktördür. Birincisi, burun yüzün ortasında yer alan karmaşık bir 3D şeklidir. Rinoplasti sırasında yapılan değişiklikler genellikle çok küçüktür. Ancak bu değişiklikler burnun görünümünde ve işlevinde büyük bir fark yaratabilir. Bu değişiklikler küçük olduğu için hata payı da küçüktür.
Şişlik ve lokal anestezinin cilde yerleştirilmesi ameliyat sırasında burnu deforme eder. Bu da yapılan küçük değişikliklerin çoğunu gizleyebilir. Rinoplastinin düzenli bir planı veya belirlenmiş bir adım sırası da yoktur. Cerrahlar her operasyonu hastanın ihtiyaçlarına göre kişiselleştirir.
Hastanede kalmam gerekecek mi?
Burun estetiği olan hemen hemen herkes ameliyatla aynı gün hastaneden güvenle ayrılabilir. Nadir durumlarda, bulantı ile ilgili zor zamanlar geçiriyorsanız veya izlenmesi gereken başka sağlık sorunlarınız varsa bir gece hastanede kalabilirsiniz.
İyileşme dönemi ne kadar sürer?
İşten, okuldan veya diğer görevlerden bir hafta izin almayı planlayın. İlk hafta boyunca her gün kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ameliyattan bir hafta sonra insanlar genellikle kendilerini yeniden kendileri gibi hissederler.
Ameliyattan sonra bir miktar şişlik olacaktır. Şişliğin geçmesi aylar sürebilir. Çoğu insan birkaç ay sonra bunu fark etmeyi bırakır. İnsanlar genellikle bir hafta sonra çoğu aktiviteyi ve 2 ila 4 hafta sonra tüm aktiviteleri yapmaya geri dönerler.
Riskleri var mı?
Tüm ameliyatların riskleri vardır. Neyse ki rinoplasti riskleri azdır ve komplikasyonlar nadirdir. Sağlık uzmanınız ameliyattan önce sizinle riskler ve faydalar hakkında konuşur.