Sinüs Enfeksiyonu: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Daha Fazlası

Sinüs Enfeksiyonu: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Daha Fazlası

Sinüzit olarak da bilinen sinüs enfeksiyonları, Amerika Birleşik Devletleri’nde milyonlarca insanı etkileyen yaygın ve rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Amerikalılar her yıl sinüs enfeksiyonlarıyla mücadele etmek için reçetesiz satılan ilaçlara ve reçeteli ilaçlara önemli miktarda para harcamaktadır.

sinüs enfeksiyonu

Bu duruma bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları neden olabilir ve alerji, astım, yapısal tıkanıklıklar ve zayıflamış bağışıklık sistemi gibi bazı faktörler sinüs enfeksiyonu gelişme riskini artırabilir.

Sinüzit, yüzün ve kafatasının çeşitli bölgelerinde bulunan hava dolu boşluklar olan sinüsler iltihaplandığında ortaya çıkar.

Normalde, ince bir mukus tabakası sinüsleri kaplayarak toz, mikrop ve partikülleri hapseder. Kirpik adı verilen küçük tüy benzeri yapılar daha sonra bu mukusu boğazın arkasına doğru hareket ettirir ve sonunda yutulur.

Ancak sinüs enfeksiyonu sırasında, enfeksiyonlar veya alerjilerin neden olduğu burun dokularının şişmesi nedeniyle mukus akışı bozulur.

Bu şişme kirpikleri tıkar ve sinüslerde mukus birikmesine yol açar.

Sinüzit Türleri

Üç tip sinüzit vardır: 

  1. Akut sinüzit 4 hafta veya 30 güne kadar sürer ve tipik olarak bakteri üremesinden kaynaklanır.
  2. Kronik sinüzit 3 aydan uzun sürer ve bakteri veya mantardan kaynaklanabilir.
  3. Subakut sinüzit 1 ila 3 ay (30-90 gün) arasında sürer.
Not: Uzmanlar, en az 10 günlük semptomsuz aralıklarla tekrarlayan ataklar olarak açıklanabilecek tekrarlayan sinüzitten de bahsetmektedir.

Sinüzitin Nedenleri

Sinüzit, sinüslerdeki kirpiklerin (küçük tüyler) mukusu düzgün hareket ettirmemesi ve aşırı mukus üretimine neden olan soğuk algınlığı veya alerjiler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Bazı durumlarda, bireyler kronik sinüs enfeksiyonlarına katkıda bulunan yapısal kusurlara sahip olabilir. Bu kusurlar arasında burun kanalları arasında şekilsiz bir kemik bölme, nazal poliplerin (mukusla dolu kanserli olmayan büyümeler) varlığı ve daralmış sinüs açıklıkları bulunur. Bu anormallikler tekrarlayan sinüs enfeksiyonları yaşama olasılığını artırabilir.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzitin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Burun akıntısı ve öksürük
  • Sürekli boğazınızı temizleme ihtiyacı hissetmenize neden olan geniz akıntısı
  • Burun tıkanıklığı veya tıkanıklığı
  • Renksiz burun akıntısı
  • Yüzde ağrı, özellikle gözlerin altında veya burun köprüsünde
  • Etkilenen sinüs üzerinde şişlik
  • Genellikle frontal sinüzit nedeniyle kötü baş ağrıları
  • Maksiller sinüs enfeksiyonlarında özellikle üst dişler olmak üzere ağrıyan dişler
  • Ateş
  • Kötü nefes

Sinüzit Tedavisi

Not: Genel olarak tedavi, yaşınıza ve enfeksiyonunuzun ciddiyetine bağlı olarak genellikle 5-14 gün sürer. Bazı tekrarlayan sinüzit vakalarında sinüs drenajını iyileştirmek için ameliyat gerekebilir.

Sinüs enfeksiyonu belirtileriniz 10 günden uzun sürüyorsa, kötüleşiyorsa veya şiddetleniyorsa, sürekli veya kötüleşen burun akıntınız varsa veya nefes almakta zorlanıyorsanız bir doktora görünmeniz önemlidir.

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept